Please update your Flash Player to view content.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

LIMASSOL SQUASH OPEN 2018

20-21 December 2018  Men’s and Ladies

22 December - Juniors

LIMASSOL

CYPRUS

Email : v.karasava@yahoo.comΣύνολο Επισκεπτών:1426368
Γενική Συνέλευση 14ης Μαρτίου 2012

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, με την συμμετοχή των Επαρχιακών Ομίλων και αρκετών μελών τους.

Της Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε Καταστατική Γενική Συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε το νέο καταστατικό της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε η Γενική Συνέλευση με την λογοδοσία του Προέδρου για τα πεπραγμένα της περιόδου 2010 - 2011, την αγωνιστική αξιολόγηση για το 2011 από τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας και την παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων για το 2011 από τον Ταμία. Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με σειρά ερωτήσεων από τα μέλη και τους παρευρισκομένους.Λογοδοσία του Προέδρου κ Γιώργου Γιαπανά για τα πεπραγμένα της περιόδου 10 Σεπτεμβρίου 2010 – 31 Δεκεμβρίου 2011

Αγαπητοί φίλοι του Σκουός,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σκουός. Αποφασίσαμε στη φετινή Γενική Συνέλευση να ανοίξουμε τις πόρτες της συνέλευσής μας σε όλα τα μέλη των Ομίλων μας, ούτως ώστε να ακούσουμε και να συζητήσουμε μαζί όλα όσα σας προβληματίζουν, αλλά και να μοιραστούμε τις σκέψεις σας για πρόοδο του αθλήματός μας.

Πρώτα, όμως, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου των τελευταίων 18 μηνών.

Με την εκλογή μας τη 10η Σεπτεμβρίου 2010, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο, να επαναφέρουμε την ηρεμία και την εμπιστοσύνη στον χώρο μας, αφού ως γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια, το άθλημα πληγώθηκε ανεπανόρθωτα λόγω της διαμάχης που υπήρχε με τον Όμιλο Λευκωσίας, λόγω των λανθασμένων χειρισμών και της διαφοράς στην φιλοσοφία και τους σχεδιασμούς του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, έπρεπε να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη όλων όσων είχαν άμεση σχέση μαζί μας (ΚΟΑ, ΚΟΕ, Επαρχιακοί Όμιλοι, Ακαδημίες, Γονείς κλπ).

Δουλέψαμε μεθοδικά και επίμονα, έχοντας ως βασική αρχή μας τη δημιουργία κανονισμών για να εξασφαλίσουμε αξιοκρατία και διαφάνεια στις αποφάσεις μας. Θεωρούμε πως ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και πλέον υπάρχει αναγνώριση από όλους για το έργο που παράγεται και επιτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Διαχρονικά ο  σκοπός μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκουός (WSF και ESF), είναι η διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης του αθλήματος στην Κύπρο και της κλιμακωτής αναβάθμισης της αγωνιστικής αλλά και θεσμικής εκπροσώπησής μας στο διεθνή χώρο. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε όλοι σκληρά για την προώθηση των πιο πάνω στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού που καλύπτει τους πιο κάτω τομείς:

* Ανάπτυξη Βάσης

* Στελέχωση Εθνικών Ομάδων

* Προπονητές

* Διαιτησία

* Διοργάνωση Τοπικών Πρωταθλημάτων

* Αναβάθμιση Αθλητικών Χώρων

* Χορηγοί

* Προβολή

Με τη βοήθεια των Επαρχιακών μας Ομίλων έχουμε θέσει σε ισχύ τον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος είναι τετραετής (2011 – 2015). Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην ανάπτυξη βάσης. Σήμερα στις Ακαδημίες των Ομίλων μας υπάρχουν πέραν των 60 παιδιών που καθημερινά προπονούνται με τη βοήθεια 3 εκπαιδευμένων προπονητών.

Τόσο στη φετινή χρονιά όσο και στις προηγούμενες, η ΚΟΣ στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για είσοδο περισσότερων παιδιών στις Ακαδημίες των Ομίλων, πραγματοποιεί διάφορες εκστρατείες σε σχολεία όπου παρουσιάζει οπτικό υλικό και φυλλάδια, που ετοιμάστηκαν ειδικά για αυτή την περίπτωση. Η ΚΟΣ συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα περιφερειακών συναντήσεων αθλοπαιδιών του Υπουργείου Παιδείας, ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ο ΚΟΑ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Από την 1η Οκτωβρίου 2010, προσλήφθηκε ο κ. Muhammad Naveed Alam, ως Ομοσπονδιακός Προπονητής όλων των κατηγοριών. Έχει δείξει τις δυνατότητες και τις ικανότητες του από νωρίς, και η αξιολόγησή του από τον πρώτο κιόλας χρόνο ήταν εξαιρετική. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κάθοδό του στην Κύπρο, ίσως το μεγαλύτερο, φέρει το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Εμείς απλά ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες παραμονής του τον Οκτώβριο του 2010, υπογράφηκε επαγγελματικό συμβόλαιο εργασίας και το 2011 προχωρήσαμε στην ανανέωση της άδειας εργασίας του για ακόμη ένα χρόνο.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η επιλογή πλέον στις Εθνικές Ομάδες, τόσο στις κατηγορίες Juniors όσο και Seniors, γίνεται σύμφωνα με το εγχειρίδιο επιλογής εθνικών ομάδων και ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από την Ομοσπονδία.

Έχουμε καθορίσει συγκεκριμένους στόχους και δώσαμε έμφαση στις νεαρές ηλικιακά κατηγορίες, χωρίς όμως να υποβαθμίζουμε τις Εθνικές Ομάδες ανδρών και γυναικών. Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στις Εθνικές Ομάδες και με βάση τους σχεδιασμούς μας, έχει αρχίσει από φέτος η αναβάθμιση των Εθνικών μας ομάδων με την προώθηση νεαρών παιδιών στις μεγάλες κατηγορίες. Γίνεται ανανέωση των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών ξεφεύγοντας από τα κακώς έχοντα των προηγούμενων χρόνων. Είχαμε τονίσει σε όλους τους αθλητές από την πρώτη κιόλας ημέρα πως οι βεντετισμοί και οι εγωισμοί δεν έχουν θέση στις Εθνικές μας ομάδες. Δώσαμε δεύτερη ευκαιρία σε όλους για να ακολουθήσουν τις διαδικασίες και το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για τη δημιουργία ομαδικού πνεύματος, κάτι που δυστυχώς οι παλιοί αθλητές δεν ήθελαν να ακολουθήσουν και κατά συνέπεια, έχουν αποκλειστεί από τις Εθνικές μας ομάδες.

Η Τεχνική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ετοίμασε, και το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε το εγχειρίδιο εθνικού συστήματος κατάταξης και το εγχειρίδιο κριτηρίων επιλογής εθνικών ομάδων που τέθηκαν σε ισχύ τη 15η Νοεμβρίου 2010. Με αυτό τον τρόπο, και με δεδομένες πλέον τις συνεχείς εθνικές αποστολές, ο σχεδιασμός αυτός έχει δώσει επιπλέον κίνητρα σε όλα τα παιδιά για να βελτιωθούν για να επιτύχουν την είσοδό τους στις προ-Εθνικές και τις Εθνικές Ομάδες. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν και σε ατομικό επίπεδο, εκτός από το ομαδικό, με είσοδό τους στο παγκόσμιο σύστημα κατάταξης.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Από την 4η Δεκεμβρίου 2010, με την ολοκλήρωση του Ανοικτού Τουρνουά Λευκωσίας 2010, τεθηκε σε ισχύ το Εθνικό Σύστημα Κατάταξης αθλητών για όλες τις κατηγορίες. Ολα τα τουρνουά που περιλαμβάνονται στον επίσημο αγωνιστικό προγραμματισμό της Ομοσπονδίας βαθμολογούνται και για να υπολογιστεί η βαθμολογία του κάθε αθλητή, λαμβάνονται υπόψη τα τρία καλύτερα του τουρνουά.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Στα πλαίσια αναβάθμισης και καλύτερης οργάνωσης της Ομοσπονδίας μας, έχει αποφασισθεί η δημιουργία θέσης Τεχνικού Συμβούλου της ΚΟΣ. Καθήκοντα Τεχνικού Συμβούλου έχει αναλάβει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από την 1η Οκτωβρίου 2011, ο κ Μιχάλης Λύρας. Οι όροι εντολής του Τεχνικού Συμβούλου έχουν καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχει υπό την αρμοδιότητα του θέματα που αφορούν  Τεχνικούς και Αγωνιστικούς σχεδιασμούς, την ανάπτυξη, τις Εθνικές ομάδες και άλλα τεχνοκρατικά θέματα της Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων, έχουμε ήδη προχωρήσει στη δημιουργία μητρώου αθλητών, στην πλήρη καταγραφή των αποτελεσμάτων όλων των αγώνων και στην καθιέρωση ετήσιας αγωνιστικής αξιολόγησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Διαιτησίας, με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου των αγώνων. Για τον σκοπό αυτό, η ΚΟΣ διοργάνωσε το 1ο σεμινάριο διαιτησίας το διήμερο 23 - 24 Ιουνίου 2011, κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκουός. Για το λόγο αυτό, ήρθε στην Κύπρο ο κ. Roy Gingell, διευθυντής του Τμήματος Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και εν ενεργεία διαιτητής της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος ήταν και ο εκπαιδευτής του σεμιναρίου. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 27 άτομα.

Κατά την διάρκεια του Σεμιναρίου, αξιολογήθηκαν οι Νεόφυτος Κιρμίτσης, Λούης Λοϊζου και Σωτήρης Σωτηρίου, και κατέκτησαν δίπλωμα διαιτησίας Level 3.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Με πρωτοβουλία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, η Ομοσπονδία προχώρησε στη δημιουργία ιστοσελίδας, θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα άμεσης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης στους φίλους του Σκουός, για τις διάφορες εκδηλώσεις μας. Μέσα από την ιστοσελίδα μας, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στον χώρο μας, για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, για τα αποτελέσματα αγώνων, για τις Εθνικές μας ομάδες και γενικά, για ό,τι έχει σχέση με το Σκουός στην Κύπρο. Τα σχόλια που λάβαμε είναι εκπληκτικά. Παράλληλα δημιουργήσαμε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, twitter, youtube κλπ, έχοντας πλέον τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στους φίλους του Σκουός.

ΑΛΛΑΓΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέου λογότυπου της Ομοσπονδίας, θέλοντας έτσι να αλλάξουμε κυρίως το brand image μας. Με τη  βοήθεια της Ελένης και της Χριστίνας Βραχίμη, τις δημιουργούς του νέου λογότυπου, δώσαμε το μήνυμα πως πλέον έχουμε μπει σε μια νέα εποχή.

ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η Ομοσπονδία ως γνωστό έχει υπό την ευθύνη της τη διοργάνωση του Cyprus Closed και Cyprus Open, τόσο για τις κατηγορίες seniors όσο και για τις κατηγορίες των Juniors, τουρνουά τα οποία βαθμολογούνται και λαμβάνονται υπόψη στην Εθνική Κατάταξη των αθλητών. Σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, τα τουρνουά πραγματοποιούνται ανελλιπώς σε ετήσια βάση και τα αποτελέσματα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ηλεκτρονικού προγράμματος κλήρωσης και καταχώρησης των αποτελεσμάτων, που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των αποτελεσμάτων από το διαδίκτυο.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΚΟΥΟΣ

Στις 30 Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο Ελσίνκι.

Η Ομοσπονδία μας συμμετείχε με τους Γιώργο Γιαπανά και Ανθούλη Κωνσταντινίδη. Συνολικά συμμετείχαν 21 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν κυρίως τον αγωνιστικό προγραμματισμό των επόμενων 3 – 4 χρόνων. Αποφασίστηκε ποιές χώρες θα αναλάβουν τα μελλοντικά μεγάλα τουρνουά. Παρουσιάστηκε ο οικονομικός προγραμματισμός του έτους, ενώ το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τόνισε πως θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει κάπως το κομμάτι που αφορά την προβολή και προώθηση του Σκουός. Προσπαθούν να βρουν εταιρείες ή εταιρεία που θα είναι σε θέση να το αναλάβει, αλλά προς το παρόν δεν έγινε καμιά πρόοδος.

Υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών και διαιτητών, στα οποία θα αναφερθώ πιο κάτω.

Έγινε ενημέρωση και αναφορά σε γενικά θέματα διαχείρισης και διοίκησης από πλευράς ESF και ενημέρωση για τον νέο τρόπο παρουσίασης του συστήματος βαθμολογίας και κατάταξης των juniors. Η ESF έχει εισαγάγει νέο λογισμικό για τήρησή του. Είναι το ίδιο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα.

Ακολούθως έγινε ψηφοφορία για εκλογή Αντιπροέδρου. Υποψήφιοι ήταν ο  Tomasz Banasiak από την Πολωνική Ομοσπονδία και ο Jacques Fontaine από την Γαλλική Ομοσπονδία. Επικράτησε ο  Jacques Fontaine, o οποίος ασχολείται με το Σκουός εδώ και δεκαετίες με πλούσιες γνώσεις και μεγάλη δύναμη στον χώρο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μας ενημέρωσε για την πρόοδο των κινήσεων και της προσπάθειας που γίνεται για συμπερίληψη του Σκουός ως Ολυμπιακό  άθλημα. Ως γνωστό εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή την περίοδο γίνονται προσπάθειες για συμπερίληψή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς την ΔΟΕ και αναμένουν να δουν αν θα επιλεγούμε ως υποψήφιο άθλημα και ακολούθως να ετοιμαστεί η επίσημη παρουσίαση.

Οι Αντιπρόσωποι μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αρκετά μέλη των άλλων Ομοσπονδιών και να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα που μας απασχολούν.

Σύστημα Κατάταξης Αθλητών: Όλες οι χώρες λειτουργούν το δικό τους σύστημα, όπως ακριβώς και εμείς. Έχουν τα δικά τους τουρνουά και αναλόγως οι αθλητές μαζεύουν βαθμούς. Αυτό που όμως έχουν περαιτέρω, κυρίως λόγω μεγέθους και αριθμού Σωματείων, είναι οι περιφερικοί αγώνες και οι Εθνικοί αγώνες. Φανταστείτε πως στην Αγγλία υπάρχουν εκατοντάδες Σωματεία και Σύλλογοι. Άρα για να επιλεγεί η Εθνική Ομάδα χρειάζεται η δοκιμασία να γίνει σε διάφορα επίπεδα, όπου στο τέλος θα επιλεγούν οι καλύτεροι. Ότι δηλαδή γίνεται και σε εμάς αλλά έχοντας μόνο 2 Επαρχιακούς Ομίλους.

Σώμα Διαιτησίας: Είχαμε συνομιλήσει με τον Επικεφαλής του Τμήματος Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κ. Martin Wren και με τον Διευθυντή του Τμήματος κ. Roy Gingell. Τους ενημερώσαμε για τους σχεδιασμούς μας και τονίσαμε την ανάγκη διεξαγωγής σεμιναρίου διαιτησίας στην Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα διαιτησία, έχει αναβαθμίσει τον θεσμό και έχουν ετοιμάσει νέο εγχειρίδιο με κανόνες, ενώ ο τρόπος με τον οποίο διαιτητεύουν ένα αγώνα έχει αναβαθμιστεί.  Λίγες  βδομάδες αργότερα, το σεμινάριο οργανώθηκε με επιτυχία.

Προπονητές – Εκπαίδευση / Αναβάθμιση: Και σε αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον θεσμό. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η Αντιπρόεδρος της ESF, Zena Wooldridge και ο Αυστριακός Michael Khan. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εμπλακούμε σε αυτό το πρόγραμμα. Είτε στέλλοντας τους προπονητές μας στα διάφορα σεμινάρια που γίνονται κατά την διάρκεια του έτους στο εξωτερικό, είτε ζητώντας τους να μας στείλουν εκπαιδευτή στην Κύπρο για να εκπαιδεύσει τους δικούς μας προπονητές, στο αντίστοιχο level που επιθυμούμε.

Καταλήγοντας,  από πλευράς των δικών μας αντιπροσώπων, το διήμερο αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να γνωρίσουμε  αντιπροσώπους άλλων Ομοσπονδιών και άτομα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.  Γνωριμίες που σίγουρα στο μέλλον θα μας βοηθήσουν.

Το βασικό στοιχείο, όμως, και το βασικό συμπέρασμα στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι πως το μέγεθός μας σε σχέση με τις άλλες Ομοσπονδίες είναι απειροελάχιστο. Απλά να αναφέρουμε ότι η Γαλλική Ομοσπονδία για παράδειγμα έχει προϋπολογισμό 1 Εκατομμύριο ευρώ και 1500 γήπεδα,  η δε Αγγλική Ομοσπονδία έχει για χρήση 4500 γήπεδα και άγνωστο προς εμάς προϋπολογισμό.  Έχουν όλοι τριψήφιο αριθμό Σωματείων και Συλλόγων, ενώ έχουν άτομα που απασχολούνται με το Σκουός επαγγελματικά. Έχουν Διευθυντές, Τεχνικό προσωπικό και βοηθούς που εργάζονται σε καθημερινή βάση.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Μέσα στο 2011 ήρθαμε σε επαφή με την αντίστοιχη Ομοσπονδία της Ελλάδας και συζητήσαμε με τον κ Γιώργο Μπαρλέτη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκουός, το ενδεχόμενο υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μέσω της Γραμματείας Αθλητισμού της Ελλάδας και τον ΚΟΑ. Είχαμε προτείνει κάποιους σχεδιασμούς, ανέλαβαν να τους μελετήσουν αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν επανήλθαν με εισηγήσεις. Παρά τις προσπάθειες μας για να προχωρήσει το θέμα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση εκ μέρους τους κάτι που δυσκολεύει την δυνατότητα για πιθανή συνεργασία στο μέλλον.

Έχει γίνει συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας και του κ Hillel Bloomberg, αντιπροσώπου από την Ομοσπονδία του Ισραήλ. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συνολική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των 2 Ομοσπονδιών. Ενημερωθήκαμε για τους σχεδιασμούς τους και πολύ σύντομα θα μελετήσουμε την πιθανότητα αποστολών στο Ισραήλ με αντίστοιχη φιλοξενία αθλητών από το Ισραήλ στην Κύπρο. Η ίδια συνεργασία είχε γίνει και το 2008 με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Σημαντική έμφαση δώσαμε στο θέμα χορηγών της Ομοσπονδίας. Ετοιμάσαμε χορηγικά πακέτα και αποστείλαμε προτάσεις σε μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες. Η οικονομική κρίση όμως δυσκολεύει την αποδοχή των προτάσεων μας. Έχουμε επιτύχει την σύναψη χορηγικής συμφωνίας με τον Τουριστικό Οργανισμό Travelnet, με την εταιρεία αθλητικών ειδών PUMA και με το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Το ύψος των ετήσιων χορηγιών φτάνει το 10 % της ετήσιας χορηγίας που λαμβάνουμε από τον ΚΟΑ.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Σκουός και να το προωθήσουμε, μέσα από συνεχή άρθρα και ανακοινώσεις στα διάφορα ΜΜΕ. Έχουμε καταφέρει  να έχουμε προβολή στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ συνεχίζουν να γίνονται έντονες προσπάθειες για προβολή και από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μεγάλη επιτυχία θεωρούμε την προβολή του Cyprus Closed 2011, από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δυστυχώς, όμως, για εμάς, έχει περισσότερη σημασία στα ΜΜΕ η επίτευξη τέρματος ενός ποδοσφαιριστή μιας μικρομεσαίας ομάδας, παρά η πρώτη θέση αθλητή μας σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και αναφέρομαι φυσικά στη μηδενική προβολή από τα ΜΜΕ της κατάκτησης της πρώτης θέσης του Σοφοκλή Παναγίδη στο Polish Junior Open 2011. Αν εξαιρέσουμε μια – δυο εφημερίδες, οι υπόλοιπο έριξαν το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας στον κάλαθο των αχρήστων.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Διαχρονικό πρόβλημα αποτελεί η δημιουργία, ή καλύτερα η μη δημιουργία των νέων γηπέδων σκουός στη Λευκωσία. Παρόλο που υπάρχει η δέσμευση από πλευράς ΚΟΑ από το 2006 για δημιουργία 3 νέων γηπέδων στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερία, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί. Ευθύνες σίγουρα υπάρχουν, αλλά αγγίζουν μόνο τον ΚΟΑ. Η επιλεκτική συμπερίληψη έργων στους προϋπολογισμούς από το 2006 μέχρι και το 2010, αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑ, «έθαψαν» το έργο με αποτέλεσμα το 2010 η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας να σταματήσει όλες τις διαδικασίες. Παρά τις έντονες προσπάθειες μας μέσα στο 2011 και τις αλλεπάλληλες επιστολές που αποστείλαμε στον πρώην Πρόεδρο του ΚΟΑ, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Με την ανάληψη της Προεδρίας του ΚΟΑ από τον κ Πάμπο Στυλιανού, ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση για συζήτηση του θέματος. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση, μας κάλεσαν σε συνάντηση, αλλά δυστυχώς εκεί ενημερωθήκαμε για την οριστική εγκατάλειψη από πλευράς ΚΟΑ του σχεδιασμού, λόγω οικονομικής στενότητας στους προϋπολογισμούς τους. Να αναφέρω απλά πως το κόστος των 3 νέων γηπέδων δεν υπερβαίνει τις € 180000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο ΚΟΑ ανακοίνωσε την χορηγία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε ποδοσφαιρικές εταιρείες για την ανέγερση ιδιόκτητων γηπέδων ποδοσφαίρου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ενημερωθήκαμε πως στο υπό ανέγερση Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Δομετίου, προγραμματίζεται η συμπερίληψη 2 γηπέδων σκουός. Κάναμε ενέργειες μέσω του Προέδρου του ΚΟΑ και έχουμε επιτύχει να έχουμε τη δέσμευση για την συμπερίληψη των γηπέδων αυτών, με το κόστος να καλύπτεται από τον ΚΟΑ. Ενημερώθηκε γραπτώς ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου και σε προγραμματισμένη συνάντηση την περασμένη βδομάδα για το θέμα αυτό, δεσμεύτηκε στην παραχώρηση των γηπέδων στην Ομοσπονδία μας. Μας δόθηκαν σχέδια του χώρου, τα οποία εκ πρώτης όψεως, ο σχεδιασμός των γηπέδων με τον τρόπο που έγινε, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, νοουμένου και πάλι ότι ο ΚΟΑ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, αφού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Αγίου Δομετίου.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Ο ΚΟΑ με επιστολή του το 2007, ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες για την ανάγκη εναρμόνισης και αλλαγής των Καταστατικών τους με το Πρότυπο Καταστατικό που ετοίμασαν οι νομικοί Σύμβουλοι του Οργανισμού. Δυστυχώς, η Ομοσπονδία μας δεν είχε εφαρμόσει οτιδήποτε όλα αυτά τα χρόνια. Της σημερινής Γενικής Συνέλευσης όμως  προηγήθηκε Καταστατική Γενική Συνέλευση, όπου τέθηκε προς ψήφιση το νέο Καταστατικό της Ομοσπονδίας το οποίο συνάδει με το Πρότυπο Καταστατικό του ΚΟΑ αλλά και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες προς τον ΚΟΑ και τις αντίστοιχες οδηγίες του ΚΟΑ προς όλες τις Ομοσπονδίες. Το νέο Καταστατικό της Ομοσπονδίας μας, είχε εκ των προτέρων σταλεί στον ΚΟΑ για μελέτη και έγκριση του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Κλείνοντας θα ήθελα ευχαριστήσω τους Συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο για την υπομονή και επιμονή που έδειξαν όλους αυτούς τους μήνες, ούτως ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε τόσα πολλά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συναδέλφους μας στα Διοικητικά Συμβούλια των Επαρχιακών μας Ομίλων. Χωρίς αυτούς, οι σχεδιασμοί μας θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν.

Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον κ Μιχάλη Λύρα για τις ατελείωτες ώρες που αφιερώνει καθημερινά για το Σκουός και να του ευχηθώ να είναι γερός για πάντα γιατί πραγματικά χωρίς την συμβολή του, δύσκολα θα επιβιώσει το άθλημα μας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Βάσω Καράσαββα, η οποία με την εμπειρία της και τις γνώσεις της, κάνει την ζωή όλων μας στο Διοικητικό Συμβούλιο ευκολότερη και στον Ομοσπονδιακός μας προπονητή κ Muhammad Naveed Alam, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στα γήπεδα, μας κέρδισε με το ήθος και την ταπεινότητα του.

Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου, προς τους αθλητές μας. Το 2011 ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Βλέποντας τις προσπάθειες των παιδιών μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε ό,τι ήταν δυνατό για να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Είμαστε βέβαιοι πως τόσο τα μέλη μας, όσο και τα παιδιά των Ακαδημιών και γενικά όλοι οι φίλοι του σκουός, θα συνεχίσετε να μας στηρίζετε για να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για συνεχή πρόοδο του αθλήματος. Χωρίς τη βοήθεια όλων σας, οι σχεδιασμοί μας θα μείνουν ανεκπλήρωτοι.

Προσπαθούμε με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Με αργά και σταθερά βήματα, θα ανεβάσουμε το σκουός λίγο πιο ψηλά και σιγά σιγά θα θέσουμε τις βάσεις για κάτι καλύτερο.

Οι επιτυχίες πρέπει να κτίζονται σε γερά θεμέλια για να υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια. Οι στόχοι υπάρχουν, οι σχεδιασμοί έχουν γίνει, το όραμα θεωρείται πλέον δεδομένο. Με σκληρή δουλειά και αρκετή βοήθεια από όλους, είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.


Γιώργος Γιαπανάς
Πρόεδρος ΚΟΣ


Λογοδοσία Προέδρου - Γενική Συνέλευση 14 Μαρτίου 2012

Αγωνιστικός Απολογισμός 2011

Οικονομικές Καταστάσεις 2011